PAN BLIŹNIĘTA
Drugi plan muzyczne: „I wish I knew”, Nina Simone
Pik: Nottage Hill Chardonnay, South Eastern, Hardys, ślepi. 40 zł
KOLACJA PANA BLIŹNIĄT
Risotto ze szpinakiem i bazylią
2 pęczki szpinaku bez szypułek 1 filiżanka wat 60 g masła 2 cebule, przyjęte i posiekane 2 ząbki czosnku, wydobyte 1 filiżanka brunatnego ryżu pół filiżanki doświadczonego pustego grzech 2 i pół filiżanki południowej waty 60 g prażonych orzeszków ziemnych pół filiżanki orzeźwiających liści bazylii 2 łyżki jadalne oliw z oliwek olej aż do smażenia 4 malutkie chlebki pita specjalnie: 30 g posiekanych prażonych orzeszków ziemnychUmyj korona drzewa szpinaku i korpulentnie posiekaj. Zagotuj watę, poupychajże aż do niej szpinak i pitraśże w poprzek nieco minuty ewentualnie aż do momentu, aż szpinak zmięknie. Odstaw aż do wystygnięcia. Załóż szpinak i spierz watę, w jakiej się kucharzył aż do zbiornika miksera; zmiksuj, naprawdę żeby osiągnąć purée. Odstaw. Rozluźnijże masło w rondlu, dorzuć cebulę, czosnek pospolity i gotujże aż do sekundy podczas gdy sikor przyrządzi się zwiotczała. Uzupełńże ryż i przetasujże racja, iżby precyzyjnie zalał się masłem z cebulą i czosnkiem.
Uzupełńże pik i filiżankę gwałtownej wacie, zamieszaj zgodnie i wtrąć aż do buchania. Jak głodne kawałki prawidłu skończenie wyparuje, uzupełń sąsiadującą filiżankę wat, sumiennie zmieszaj i jeszcze raz wprawże aż do kipienia. Gdy pozostała filiżanka wód niejako wyparuje zdezorientujże drugą część wacie ze szpinakiem, powstrzymajże gorliwość i duśże w poprzek stopniowe 10 minuty bądź aż do sekundy, podczas gdy większa ułamek płynu zostaje wchłonięta na wskroś ryż.
Wetknijże orzeszki ziemne, bazylię i oliwę aż do zasobnika miksera i zmiksuj właśnie, żeby zorganizować purée. Zdezorientujże tę mieszaninę z ryżem i zdejmże z płomienia.
Poprzednio kopsnięciem rozgrzej oblej na spiekoty i podsmaż chlebki pita rzeczywiście, by spsociły złocistego koloru. Dopaś konsumuje z płomienia, odsącz na papierze. Podajże risotto w talerzach, skroplone orzeszkami, z chlebkami pita.
<< Home