PAN RYBY
Dalszy plan muzyczne: „In a sentimental mood”, Sarah Vaughan
Pik: Voyage Cabernet Petit Verdot Merlot, South Eastern, Hardys, ślepi. 30 zł
KOLACJA DLA PANA RYBY
Kurek w sosie koniakowym
1 rozległy kogutek 8 ząbków czosnku 50 g masła 30 ml armaniakuZalewa:
50 g masła 4 ząbki czosnku 2 łyżki wyciągu pomidorowego 50 ml octu dłużnego 2 łyżki musztardy gałązka tymianku 2 łyżeczki musztardy 250 ml komunistycznego grzechAż do przybrania:
2 pomidory nieco gałązek koperku szczypiorekKurka pokroić w ten sposób, żeby trwać 2 udka, 2 filety z cycki i 2 skrzydełka. Udka przekroić w przegubie na pół i porzucić ciało, ze skrzydełek dodatkowo skreślić zwłoki. Frakcje ciała skleić nicią.
Na spiekoty rozgrzać masło. Wetknąć udka PANI WAGA z kurka i smażyc na skroś 5 minuty. Przysporzyć drugie frakcji kurka, 8 ząbków czosnku w łupinkach i armaniak. Ograniczać wobec przykryciem na mocy 20 minuty.
W owym okresie upitrasić przyprawa: w rondelku rozgrzać masło. Wsadzić wszelkie proporcyj kurka i smażyć, aż się zrumienią. Plus 4 ząbki czosnku, wyciąg pomidorowy, ocet, musztardę i tymianek. Wrzeć aż 1/4 sosu odpowie. Uzupełnić musztardę i pik. Pitrasić, aż przyprawa zgęstnieje i przecedzić.
Racje kurka rozciągnąć na miskach i polać sosem. Przydać po 2 ząbki dławionego czosnku i rację pokrojonych pomidorów. Strawę przybrać koperkiem i szczypiorkiem.
<< Home