PANI SKORPION
Drugi plan muzyczne: „Someone like You”, Van Morrison
Pik: Oomoo Shiraz, McLaren Vale, Hardys, ślepi. 55 zł
KOLACJA DLA PANI SKORPION
Łosoś z pachnącym olejem żółtobrązowym
4 filety łososia ze powłoką 1 łyżka utłuczonego ciemnego pieprzu 2 łyżki mielonej kawuś 4 łyżeczki orzeszków pinii 100 ml oleju z orzechów makaroniarskich 40 ml oliw z oliwek 4 łyżeczki octu kojącego sól kuchenna i niedawno zmielony ciupciajżePrzyrządzić skąpże: na spiekoty uprażyć utłuczony walże z kawusią. Stłuc odwal, spiekotę pozostawić na 20 minuty na niezwykle obcisłym ogniu; wysoka temperatura oleju nie powinna naruszyć 50o C.
Orzeszki pinii zrumienić w piecu i pozostawić w poprzednio, iżby nie ostygły. Olejże przecedzić przy użyciu bibułę, przysporzyć orzeszki pinii i umieścić aż do czułego pieca.
Nagrzać ruszt w piecu. Filety z łososia skorumpować oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Złożyć na załapcież tuż przy rusztem i kuchenka, aż się zrumienią.
Filety złożyć na miskach, iks polać gorącym olejem zaś łyżeczką octu kojącego i w krótkim czasie serwować.
Aż do ryby jest dozwolone podać kalafiorowe purée.
Podręczniki wyprowadzają z publikacji Agnieszki Perepeczko "Śniadanie w łożu i inne rozkosze... kucharskie", zadenuncjowanej poprzez Firma wydawnicza NOWY ŚWIAT
<< Home